25 maart 2021

Kenniscafé 'Kan ik Meedoen?'

Kenniscafé 'Kan ik Meedoen?'

Iedere jongere die wil sporten of bewegen, kan dat doen in Nederland. Of ligt het niet zo simpel?Kenniscentrum Sport & Bewegen organiseert in samenwerking met Jeugdfonds Sport & Cultuur donderdagmiddag 25 maart 2021 het online Kenniscafé: ‘Kan ik meedoen?’. 

Jongeren die arm opgroeien sporten wekelijks minder, zijn minder vaak lid van sportverenigingen en nemen minder vaak deel aan georganiseerde sportactiviteiten dan kinderen uit meer welvarende gezinnen. Nagenoeg alle gemeenten hebben een armoederegeling voor deze jongeren om deel te kunnen nemen aan sport- en beweegactiviteiten. Maar waarom doen veel jongeren dan geen aanvraag voor ondersteuning binnen de armoederegelingen? Hebben gemeenten in beeld wat jongeren die arm opgroeien tegenhoudt om mee te doen aan sport- of beweegactiviteiten? En zijn er oplossingen om deze jongeren te ondersteunen om actiever te worden? Tijdens het Kenniscafé gaan we onder meer in op deze vragen.

Onderzoek ‘Kan ik Meedoen? Sport en bewegen voor iedere jongere.’
Labyrinth Onderzoek & Advies heeft, in opdracht van Kenniscentrum Sport & Bewegen, een onderzoek uitgevoerd onder jongeren die arm opgroeien en die niet deelnemen aan sport- en beweegactiviteiten. De uitkomsten geven inzicht in de belemmeringen en behoeften van deze jongeren en waarom deze jongeren maar beperkt gebruik maken van (gemeentelijke) regelingen om aan sportieve activiteiten deel te nemen. De uitkomsten van het onderzoek ‘Kan ik Meedoen? Sport en bewegen voor iedere jongere’ worden tijdens het Kenniscafé gepresenteerd. 

Wat kan je verwachten?
Dagvoorzitter Yasmina Aboutaleb opent het Kenniscafé. De vorm van de bijeenkomst is luchtig; inhoudelijke gesprekken worden afgewisseld met interviews met jongeren en muzikale begeleiding van singer-songwriter Jeremy Olivier. De middag wordt afgesloten met de reflectie van journalist/columnist Sheila Sitalsing. 

Sprekers tijdens het Kenniscafé zijn onder andere:

  • Monique Maks, directeur Jeugdfonds Sport & Cultuur
  • Melvin Kolf en verschillende begeleiders en jongeren van Presikhaaf University
  • Laura Butselaar, specialist Jeugd Kenniscentrum Sport & Bewegen
  • Onderzoeker Labyrinth Onderzoek & Advies
  • Beleidsmedewerker sport Gemeente Den Haag

Voor wie is het Kenniscafé interessant?
Als beleidsmedewerker sport, armoede of sociaal domein en als uitvoerder van sport- of armoedebeleid kun je bij dit Kenniscafé veel kennis en inspiratie opdoen. Uiteraard is iedereen met interesse voor dit thema van harte uitgenodigd om online deel te nemen aan het Kenniscafé.

Toegang tot het online Kenniscafé is gratis, dus schrijf je direct in! Kijk hier voor meer informatie en aanmelden.

Voor vragen kan je contact opnemen via:
evenementen@kenniscentrumsportenbewegen.nl

HomeAgendaKenniscafé 'Kan ik Meedoen?'