Armoedefonds: twee derde hulporganisaties ziet hulpvragen toenemen door inflatie

Armoedefonds: twee derde hulporganisaties ziet hulpvragen toenemen door inflatie

Steeds meer ouders zitten financieel in de knel. Volgens 57 procent van de lokale hulporganisaties is er een toename van het aantal hulpvragen bij alleenstaande ouders met financiële problemen. Bij tweeoudergezinnen ziet 48 procent van de organisaties een toename. Dat blijkt uit onderzoek van Stichting Armoedefonds.

De toename aan hulpvragen is met name toe te schrijven aan de inflatie. Een steeds grotere groep kan door prijsstijgingen niet meer rondkomen met het bestaande inkomen. Daarnaast is de stijging ook een gevolg van de ondersteuning die wordt gevraagd bij de opvang van vluchtelingen uit Oekraïne.

Verdere toename hulpaanvragen verwacht
Het Armoedefonds ziet een trend dat steeds meer mensen die boven de armoedegrens leven financieel in de knel komen. Het aantal hulporganisaties dat het aantal hulpvragen ziet dalen, is verder afgenomen van 21 procent in november 2021 naar 2 procent. ‘Nu steeds meer mensen met een goede baan geldproblemen krijgen, moeten we de standaard armoedegrens zien in een ander licht. Dat vraagt veel van hulporganisaties, maar zeker ook van de overheid’, aldus Irene Verspeek van het Armoedefonds.

Ook voor het komende half jaar verwacht 86 procent van de hulporganisaties een verdere toename van hulpvragen. Bij deze organisaties dreigen tekorten zowel op het gebied van voedsel, als op kleding en hygiëneproducten. ‘We krijgen 25 procent meer aanvragen dan een jaar geleden. Als de stijging doorzet, ben ik bang dat ik straks niet meer iedereen kan helpen’, licht Evelien van Hattum van Stop Armoede 053 toe.

Meer informatie
Voor het onderzoek zijn enquêtes verstuurd naar ruim 1.000 lokale hulporganisaties die armoede in Nederland bestrijden. Daarvan hebben 395 organisaties gereageerd. Download het rapport ‘De impact van groeiende armoede op hulporganisaties in Nederland’ hieronder.

Download rapport

 

HomeNieuwsArmoedefonds: twee derde hulporganisaties ziet...