Blog Kim: Gefeliciteerd, u bent de helft minder arm!

Blog Kim: Gefeliciteerd, u bent de helft minder arm!

Het is 17 oktober: De Internationale Dag tegen Armoede. Mijn ervaringscollega Martin Pragt en ik staan in een klaslokaal in praktijkcollege Het Plein. Omringd door 20 mentoren, de conciërge en directeur van deze prachtige school in de wijk Venserpolder. Vanmorgen hebben het SCP, CBS en Nibud bekendgemaakt dat de armoede in Nederland gehalveerd is. Gefeliciteerd, we hebben vannacht blijkbaar iets fantastisch goed gedaan. De wijk waarin jullie iedere dag werken ervaart ineens veel minder bestaansonzekerheid dan gisteren. Wat voelen jullie hiervan vandaag in de wandelgangen en je klaslokaal?

Het antwoord laat zich raden. Ralf Embrechts en Sterk uit Armoede verwoordden het al. Fantastisch al die aandacht voor armoede en echt heel belangrijk en goed dat we nu een reëlere en eenduidige definitie gebruiken. Toch liep ik met buikpijn rond op deze school. Bang dat we weer een reden hebben om weg te kijken, want “het valt wel mee”. 

Vanuit de Alliantie Kinderarmoede zien we iedere dag: het valt niet mee. Opgroeien in armoede is verschrikkelijk. Als ouder de stress ervaren dat iedere week eigenlijk net een dag te veel heeft, is verschrikkelijk. De tijd die we stoppen in overleggen, onderzoeken en bedenken, is verschrikkelijk. We kunnen ook gewoon doen. Samen maken we het verschil! Doe je mee? Blijf je favoriete kamerlid wijzen op het advies van de Commissie Sociaal Minimum. Meld je aan bij de Alliantie Kinderarmoede. Ga in gesprek met je buurtgenoten. Doe mee met Collectief Kapitaal. Doe iets! 

Meer informatie over de nieuwe definitie van armoede? Lees het bericht van onze partner Divosa hierover.

Meer informatie over hoe je van betekenis kunt zijn? Neem contact op met bijvoorbeeld onze partner Sterk uit Armoede of De Kleine Ambassade

HomeNieuwsBlog Kim: Gefeliciteerd, u bent de helft minder...