Luistertip: 5 podcasts rondom het thema kinderarmoede

Luistertip: 5 podcasts rondom het thema kinderarmoede

Hoe is het om op te groeien in armoede? Welk effect heeft armoede op naar school gaande kinderen? En welke meerwaarde leveren ervaringsdeskundigen bij de strijd tegen kinderarmoede? We hebben 5 podcasts voor je op een rijtje gezet waarin deze en meer van dit soort vragen worden beantwoord. 

Luister naar de verhalen van ervaringsdeskundigen, ouders, verschillende hulpverleners en experts. Zij bieden je interessante inzichten om kinderen in arme gezinnen gelijke kansen te bieden. Je kunt onderstaande podcasts allemaal gratis beluisteren. 

#1: De kracht van ervaringsdeskundigen bij armoedeproblematiek
Inzet van ervaringsdeskundigen bij armoedeproblematiek loont. Dat blijkt uit het Impactonderzoek van Expertisecentrum Sterk uit Armoede. In de aflevering ‘De kracht van ervaringsdeskundigen bij armoedeproblematiek’ van de Kenniscast Sport & Bewegen neemt host Suse van Kleef je mee in het gesprek met Alex Schepel, ervaringsdeskundige bij Expertisecentrum Sterk uit Armoede en Jamilla Vervoort, specialist bij Kenniscentrum Sport & Bewegen. Ze vertellen je waarom elke geïnvesteerde euro voor 3 euro aan baten oplevert, halen praktijkvoorbeelden aan en geven tips bij het inzetten van ervaringsdeskundigen. 

Beluister podcast

#2: Nooit een kwartje? De podcast over opgroeien in armoedestress
Wat voor impact heeft armoedestress op ouders en kinderen? En wat houdt armoedestress eigenlijk precies in? In de aflevering ‘Armoedestress’ van de podcast van Kinderhulp krijg je antwoord op deze vragen. Je wordt meegenomen in het bijzondere verhaal van Saïda: moeder van vijf kinderen, onder wie twee geadopteerd. Door haar werk als wijkverpleegkundige leerde ze deze twee kinderen en hun ouders kennen. Toen beide ouders binnen twee jaar tijd overleden besloot ze de kinderen in huis te nemen. Saïda praat in deze podcast in met Marlijn, schuldhulpverlener en projectleider bij Stadsring51, over de stress die komt kijken bij armoede.

Beluister podcast

#3: Diversiteit in het Onderwijs | School en armoede
Armoede heeft ook invloed op de schoolprestaties van kinderen. Verdeeld over twee delen bespreekt de podcast ‘Diversiteit in het onderwijs’ in de aflevering ‘School en armoede’ welk effect armoede heeft op schoolgaande kinderen. Denk aan concentratie, stress en sociale uitsluiting. In deel 1 praat Sanne Spiero, Alliantie Kinderarmoede, over wat je als school kunt doen om kinderen in arme gezinnen te helpen en gelijke kansen te bieden. 

In deel 2 is Sandró Cooman, mbo-pluscoach, aan het woord. Hoe was het voor hem om op te groeien in een huishouden waar minder geld te besteden was tijdens zijn schoolperiode? Sandró gaat in op welk effect armoede had op zijn vermogen om zich te focussen op school, op zijn jeugd, en verantwoordelijkheidsgevoel buiten school. 

Beluister podcast

#4: Podcast Vroeg! Aflevering Kinderarmoede in Nederland
In de podcast ‘Vroeg!’ van NPO Radio 1 besteedden zij tijdens de week van het vergeten nieuws aandacht aan kinderarmoede in Nederland. Radio host Stephan Komduur gaat in gesprek met twee gasten: Esther van Beekhoven, van het Nederlands Jeugdinstituut en met Sanne Spiero, van Alliantie Kinderarmoede. Ze gaan in op wat armoede betekent voor kinderen. Sanne: ‘Het beeld dat armoede alleen maar gaat over mensen zonder baan is achterhaald.’ Welke situaties kunnen ervoor zorgen dat ouders te maken krijgt met armoede? En hoe gaan we daar mee om als samenleving?

Beluister podcast

#5: De Jeugdkantine | Aflevering 2. Armoede
In de podcast De Jeugdkantine wordt elke aflevering gepraat over het opgroeien van jongeren in de huidige maatschappij. De stelling ‘Opgroeien in armoede is opgroeien in schaamte’ is opener voor het gesprek over armoede in deze aflevering van De Jeugdkantine. Presentatoren Nienke de la Rive Box en Rida Deraoui gaan hier dieper op in met Ellen Donkers, projectleider kansen voor alle kinderen bij het NJi, en Stephanie Boer, ervaringsdeskundige. Daarnaast komen ook jongeren op straat aan het woord. 

Beluister podcast

HomeNieuwsLuistertip: 5 podcasts rondom het thema kindera...