Proef met gratis schoolontbijt op basisscholen in Zoetermeer

Proef met gratis schoolontbijt op basisscholen in Zoetermeer

Een goed ontbijt hoort bij een gezonde leefstijl. Daarom gaan de Regenboogschool en De Touwladder hun leerlingen dagelijks een gratis ontbijt serveren. Bij de Regenboogschool krijgen de kinderen sinds 1 december een lekker ontbijtje. De Touwladder start eind januari. Het gratis ontbijt is een proef en duurt tot het einde van het schooljaar. Ook krijgen de kinderen en hun ouders voorlichting over gezonde voeding en beweging.

De gemeente wil daarom onderzoeken of het mogelijk is kinderen in het basisonderwijs een gratis ontbijt aan te bieden op school. Ze hebben dan minder kans op overgewicht, kunnen zich beter concentreren, halen betere cijfers en hebben daardoor meer kansen op de arbeidsmarkt.

Ontbijten voor schooltijd
‘Een gezond ontbijt eten voordat je aan de dag begint, is belangrijk’, zegt Wethouder Jakobien Groeneveld. ‘Kinderen met een lege maag presteren slechter op school en zijn minder goed in hun sociale vaardigheden dan kinderen die wel hebben gegeten. Met deze proef gaan we kijken of de gezonde start gaat bijdragen aan betere prestaties.

De kinderen ontbijten gezamenlijk voor schooltijd en het ontbijt wordt verzorgd door vrijwilligers.‘Met de inzet van heel veel mensen hebben we het schoolontbijt nu ook in de wijk Seghwaert kunnen realiseren’, zegt wethouder Margreet van Driel. ‘Dit is niet mogelijk zonder betrokken vrijwilligers en ondernemers. Ik ben dan ook blij dat we hiermee kunnen bijdragen aan de versterking van de sociale infrastructuur van de wijk Seghwaert. Ik kijk ernaar uit om begin 2022 ook op de basisschool de Touwlader te starten.’

Mogelijk door samenwerking
De gemeente werkt voor deze proef samen met de landelijke Alliantie Kinderarmoede en ALDI Zoetermeer B.V. Volgens Bastiaan Boshoeve, Manager Sales & Operations bij ALDI Zoetermeer B.V., zou geen enkel kind zonder ontbijt in de klas mogen zitten. ‘Door het doneren van brood kunnen de scholen de kinderen hierin voorzien. Zo heeft ieder kind dezelfde goede start’. Ook de Zoetermeerse Uitdaging en het Rode Kruis zijn bij de proef betrokken.

HomeNieuwsProef met gratis schoolontbijt op basisscholen...