Nederlandse Vereniging Instellingen Jeugdtandzorg

Alle kinderen hebben recht op een gezond gebit

Alle kinderen hebben recht op een gezond gebit

Onlangs sloot ook de Nederlandse Vereniging Instellingen Jeugdtandzorg (NVIJ) zich aan bij de Alliantie Kinderarmoede. Een warm welkom voor de vereniging, want samen is meer en biedt nieuwe mogelijkheden voor samenwerking en vooruitgang. De Vereniging maakt zich sterk voor een gezond kindergebit. Een missie onderschreven door consultatiebureaus, scholen, gemeenten en GGD’s. Raoul Trentelman, Algemeen directeur Mondzorg voor Kids en voorzitter NVIJ, zet zich met de vereniging in voor een zorgelijke situatie: lang niet ieder kind in Nederland heeft toegang tot professionele mondzorg.

40% van alle vijfjarige kinderen heeft gaatjes

Zo wijst TNO-onderzoek uit dat 40% van alle vijfjarige kinderen en 84% van de pubers gaatjes heeft. Een gevolg van slecht mondzorggedrag, ongezonde voeding en het feit dat één op de vijf kinderen niet naar de tandarts gaat. In Amsterdam ligt dat percentage zelfs op 30,5 %. De mondgezondheid beïnvloedt ook de algehele gezondheid van kinderen. Goede voorlichting over poetsen en voeding is een krachtig preventiemiddel voor een gezond kindergebit. Frequent tandartsbezoek is van fundamenteel belang. “Wat ouders vaak niet weten, is dat mondzorg voor kinderen tot 18 jaar kosteloos is, c.q. wordt vergoed vanuit de basisverzekering,” vertelt Trentelman. “Voor ongeveer 30% van de ouders is dit helaas nog steeds onbekend.”

Haal- en brengservice

Geeft kwetsbare kinderen toegang tot mondzorg Om de getallen bij te stellen en zowel kinderen en ouders te ondersteunen speelt de haal- en brengservice, die in een aantal regio’s wordt aangeboden, een belangrijke rol. Zo krijgen juist ook kwetsbare kinderen toegang tot professionele mondzorg. Het voordeel is dat kinderen de les nauwelijks hoeven te missen en voor scholen kost de service weinig inspanning. Eén voortgangsgesprek per jaar is toereikend. Raoul Trentelman: “Met deze service ontsluiten we in grote steden vele duizenden kinderen (met de dental car of mobiele unit in of bij school, en met personenbusjes waarmee worden kinderen van school worden gehaald en weer teruggebracht).”

Gratis poets-app: ‘De avonturen van Glansje & Tom’

Om kinderen van 4 t/m 9 jaar en hun omgeving te stimuleren in goed mondzorggedrag is de (gratis) speelse app: ‘De avonturen van Glansje & Tom’ ontwikkeld. Kennis wordt elke dag op een speelse manier overgebracht die aansluit bij de wereld van het kind. De kracht van herhaling en de vorm (games) maken kinderen bewust van goed mondzorggedrag. Gedrag (over poetsen, voeding enzovoorts) wordt verder beïnvloed door aanmoedigingen, korte stappen, altijd beloning en rolmodellen, zoals de avontuurlijke prinses Glansje met haar schitterende gebit. De app is ook in de GGD-AppStore te downloaden en is beoordeeld met vijf sterren.

Aansluiting NVIJ bij de Alliantie Kinderarmoede

De app is een onderdeel van het Glansje preventieconcept, een compleet communicatie- en preventieconcept met de mondzorgsprookjes, een Glansje tandpasta, het Glansje Kwartet, de Glansje Surprisekit, poetsdiploma’s, kleurplaten, Glansje stickervellen en de brochures over voeding en angst voor ouders en de tandarts en de Glansje angst-bril. Met de aansluiting van NVIJ bij de Alliantie Kinderarmoede hopen we dat onder meer de verbinding met de Gemeenten, die vaak een regierol vervullen in het samenspel tussen scholen, GGD, consultatiebureaus en Jeugdtandzorginstellingen, kan worden gemaakt.

HomePartnerverhalenAlle kinderen hebben recht op een gezond gebit