Kenniskring

Kenniskring 10: Kansenkloof

Kenniskring 10: Kansenkloof

Coen van de Kraats, onderzoeker van de Erasmus School of Economics, vertelde tijdens deze kenniskring over het onderzoek wat hij met collega’s uitvoert naar het ontstaan van de kansenkloof. Hoe en wanneer ontstaat ongelijkheid en hoe kunnen we dit in beeld brengen? Om een goede maatschappelijke discussie over dit onderwerp te kunnen voeren is het belangrijk om inzicht te krijgen in hoe de kansenkloof ontstaat. Door het voorzien in feiten en cijfers willen zij bijdragen aan het maatschappelijk debat.

Kansengelijkheid is ‘wanneer je met dezelfde keuzes tot dezelfde resultaten zou komen’. Hoe het ervoor staat met de kansen(on)gelijkheid in Nederland is inzichtelijk gemaakt op de Kansenkaart. Op deze openbare gratis website kan je bekijken hoe kansengelijkheid ervoor staat per gemeente of zelfs per postcodegebied.

Samenwerking met de Jeugdgezondheid
Uit gegevens van de Nederlandse Jeugdgezondheidszorg blijkt dat ongelijkheid al ontstaat als kinderen slechts een paar maanden oud zijn. Vier maanden na de geboorte hebben baby’s van ouders met een laag inkomen veel vaker een relatief hoog gewicht dan baby’s van ouders met een hoger inkomen.

Er ligt steeds meer en vrij stevig bewijs dat hele vroege en intensieve interventies goed kunnen werken tegen kansenongelijkheid, denk bijvoorbeeld aan programma’s als VoorZorg. Andere effectieve interventies zijn te vinden in de databanken van het NJI of de JGZ interventiebibliotheek van het NCJ.

Meer lezen over het onderzoek?
1. Intergenerationele inkomensongelijkheid:

2. Onderwijs:

3. Vroege leven:

Kenniskring terugkijken

In de video hieronder kun je de live opname van de Kenniskring terugkijken.

HomeKennisbankKenniskring 10: Kansenkloof