Kenniskring

Kenniskring 16: Kinder- en jongerenparticipatie

Kenniskring 16: Kinder- en jongerenparticipatie

Kinderen en jongeren kunnen een belangrijke bijdrage leveren aan de ontwikkeling van een effectieve aanpak van armoede. Kinder- en jongerenparticipatie zorgen namelijk voor een betere aansluiting bij de behoeften van kinderen en jongeren die opgroeien in armoede. Hoe ga je als organisatie hiermee aan de slag? Die vraag stond centraal tijdens de Kenniskring Kinderarmoede op 28 juni.

Tijdens deze kenniskring waren vier organisaties aanwezig die zich dagelijks bezighouden met kinder- en jongerenparticipatie: stichting Positive Minds, Kinderrechten.nu, JINC en de Kleine Ambassade gingen in kleine groepjes in gesprek met de deelnemers om vragen, knelpunten en vooral mogelijkheden rondom kinder- en jongerenparticipatie te verkennen. 

Speaking Minds en JINC
Marjolein Weidema werkt bij Save the Children waar ze de methode ‘Speaking Minds’ hanteren. Daarbij brengen ze praktisch opgeleide jongeren in contact met beleidsmedewerkers en maatschappelijke organisaties. De jongeren beantwoorden een vraag vanuit de gemeente en geven advies aan de hand van wat zij nodig hebben en wat zij belangrijk vinden.

Martijn Verheij zet zich bij JINC in voor een Nederland waarin ieder kind dezelfde kansen krijgt om hun talent te ontwikkelen. In verschillende projecten koppelen ze jongeren aan partners uit het bedrijfsleven en het onderwijs, om hen vaardigheden bij te brengen in het krijgen en behouden van een baan maar ook om hun horizon te verbreden. Een van deze projecten waarover gesproken is in de deelsessie zijn de Bliksemstages. 

Bekijk de powerpoint van JINC

De Kleine Ambassade en Kinderrechten.nu
Erik Korenstra en Marco de Laat van de Kleine Ambassade vertellen over hun project ‘Blieppas’ in regio Schiedam. Met Blieppas zetten zij zich in om alle regelingen en initiatieven omtrent het fijn opgroeien van kinderen beter te laten aansluiten bij het kind. Kinderen en ouders moeten beter weten wat er allemaal is en hoe ze er gebruik van kunnen maken, maar het is ook belangrijk om gemeenten en welzijnspartijen te versterken om initiatieven aan te kunnen bieden. ‘En al deze stappen ondernemen we samen met de kinderen’, aldus Korenstra en de Laat. 

Willemijn Dupuis wil met Kinderrechten.nu kinderparticipatie borgen, zorgen dat kinderen hun leven en leefomgeving zelf in kaart kunnen brengen en zelf aan de bel kunnen trekken als er iets niet goed gaat. Kinderen moeten al vroeg leren om hun eigen verhaal te kunnen vertellen, want: ‘in de klas leg je het fundament voor het leven’. 

Bekijk hieronder de pitches van de aanwezige partijen. De tekst gaat verder onder de video.


Heb je een idee, vraag of wil je contact opnemen met één van de sprekers? Ze gaan graag met de partners verder in gesprek. Via de links in het verslag hierboven vind je hun contactgegevens, of stel een vraag in de online community.

Dit kun je doen
Tijdens de kenniskring is een oproep gedaan om een overzicht van initiatieven te maken, zodat iedereen vanuit alle sectoren makkelijk en snel elkaar weet te vinden als ze aan de slag willen met kinder- of jongerenparticipatie. Bekijk het overzicht. Mist er nog een initiatief? Vul dat dan vooral aan. Zo maken we met elkaar het overzicht compleet. 

HomeKennisbankKenniskring 16: Kinder- en jongerenparticipatie