Kenniskring 2: Gemeentelijk armoedebeleid en lokale samenwerking
Bureau Bartels over gemeentelijk armoedebeleid en lokale samenwerking
12 november 2020
Bureau Bartels is een onderzoeksbureau, dat (o.a.) voor gemeenten onderzoek uitvoert naar kinderarmoedebeleid. Onderzoeker Joyce van de Schootbrugge gaf ons een kijkje in de keuken van het gemeentelijke armoedebeleid. De specifieke aandacht voor kinderarmoedebeleid bij gemeenten is over de jaren gegroeid. Waar in 2014 nog 88% van de gemeenten specifiek aandacht had voor kinderarmoedebeleid, waren dat in 2019 alle gemeenten! De ambities van gemeenten verschuiven daarbij van het bevorderen van de van maatschappelijke participatie van kinderen naar meer aandacht voor (het vergroten van) het bereik en preventie/ bestrijding van kinderarmoede.
Het betrekken van kinderen bij het beleid zorgt voor een betere aansluiting bij de behoefte van kinderen die opgroeien in armoede. Helaas lijkt het aantal gemeenten dat kinderen betrekt terug te lopen.
-
Vijf Nederlandse gemeenten deden mee aan een pilot en installeerden hun eigen Raad van Kinderen, die meedenkt over de aanpak van armoede binnen gezinnen. Download het rapport over de Raad van Kinderen van Missing Chapter Foundation om over hun ervaringen te lezen.
-
Een andere partij die kan helpen om de continuïteit van de kinderparticipatie te borgen is het Nederlands Genootschap van Kinderburgermeesters. Download hier de handreiking kinderburgemeester en kindergemeenteraad voor gemeenteraadsleden, wethouders en burgemeesters.
Verder zijn er veel voorbeelden gedeeld die bijdragen aan (het vergroten van) het bereik. Tip van Bureau Bartels: denk ook aan eenvoudig taalgebruik in de communicatie over voorzieningen.
Een aantal voorbeelden:
-
Gemeente Rijswijk biedt gezinnen met een laaginkomen de ooievaarspas. Met de ooievaarspas kunnen gezinnen meedoen aan activiteiten bij meer dan 550 sport- en cultuuraanbieders.
-
Gemeente Lingewaard heeft een webshop voor de kind regelingen gemaakt. Jaarlijks vindt een update van het pakket plaats met (sport)verenigingen en aangesloten winkeliers.
-
De Gemeente Westerkwartier heeft samen met ervaringsdeskundigen een website gemaakt voor de kind regelingen.
-
De Gemeente Almere deelde het voorbeeld van ‘Als ik later groot ben...’. ‘Als ik later groot ben…’ is een project dat wordt ondersteund door maatschappelijke partijen, het bedrijfsleven en de gemeente Almere. Met de ‘Als ik later groot ben-brievenbus’ worden de behoeftes bij kinderen opgehaald en kunnen ze samen met de gezinnen passende oplossingen vinden.
- Terugkijken
- Presentatie Bureau Bartels
- Meer lezen over gemeentelijk kinderarmoedebeleid