Back to school... met alliantiepartner Copiatek
Nu het einde van de schoolvakanties nadert en kinderen zich opmaken om weer naar school te gaan sprak de Alliantie Kinderarmoede in het kader van ‘Back to school’ met partner Copiatek. Hun missie om een circulaire economie te bevorderen en ICT-apparatuur, die eigenlijk al afgeschreven is, te laten hergebruiken door mensen die het nodig hebben is enorm waardevol. En ook voor kinderen in dit geval, want veel kinderen die deze apparatuur niet in hun bezit hebben zijn er op school mee geholpen. Ronald de Bakker, Algemeen Directeur bij Copiatek, vertelt dat het aantal aanvragen die te maken hebben met onderwijs de laatste jaren flink is toegenomen.
Een i-pad of laptop als verplicht lesmateriaal is niet voor elke ouder te betalen
De Bakker uit zijn zorgen over de digitalisering van het lesmateriaal: “Als een school bedenkt dat kinderen een i-Pad t.w.v. 900 euro of een laptop nodig hebben, dan moeten die door de ouders worden aangeschaft. Dat is niet iets wat het onderwijs voor zijn rekening neemt. Denk bijv. aan ouders die in de schuldsanering zitten, voor hen is dit niet te betalen. Scholen verwijzen dan naar onze partners zoals Leergeld Nederland (waarvan 40% van de stichtingen partner zijn), maar het zou niet vanzelfsprekend moeten zijn dat zij die gaten opvullen.” De computers en laptops gaan naar partners toe, waar ze zelf nauwelijks marge aan overhouden.
Copiatek slaat twee sociale vliegen in één klap
Er zijn scholen die hun eigen lesmateriaal ontwikkelen, daardoor boekengeld van de overheid besparen en daarom wel in staat zijn kinderen laptops te geven. Dit is eerder uitzondering dan regel. De Haagse sociale onderneming Copiatek is een voorbeeld van een bedrijf dat twee sociale vliegen in één klap slaat: het biedt betaald werk voor Haagse burgers die al langer dan 1,5 jaar in de bijstand zitten, en het zorgt ervoor dat 'afgeschreven' IT-producten een tweede leven gaan leiden door de zogenoemde refurbishing. Als groeiend bedrijf met nu twintig mensen in dienst kunnen ze het verschil maken voor kinderen uit kansarme gezinnen. Met een PSO-certificaat (Prestatieladder Sociaal Ondernemen, het wetenschappelijk onderbouwde meetinstrument en keurmerk van TNO dat de mate van sociaal ondernemen objectief meet en zichtbaar maakt) en een score percentage van 84,4% de hoogst haalbare erkenning op de PSO-Prestatieladder.
Tweede bestaan voor ICT-materiaal
De oudste computers gaan richting Ghana, hier in Nederland kunnen deze niet meer worden gebruikt. Daar gebruiken ze juist de systemen die op deze computers zitten, ook beamers, camera’s, monitors, keybords etc. gaan een paar keer per jaar in grote aantallen die kant op. Nederland loopt op wereldniveau voorop als het gaat om computerbezit. Nederland was het eerste land dat mee heeft gebouwd aan het internet, het eerste internetknooppunt ter wereld, de AMS-IX. We zijn het land met de meeste webwinkels en hebben veel laptops en computers staan die op deze manier een mooi tweede bestaan krijgen, hier of in Ghana.
Het Kinderfietsenplan
Omdat we soms met een lege auto ergens naartoe gaan of met een lege auto terugkomen ontstond twee jaar terug het idee van de samenwerking met ANWB rondom het Fietsplan. Zo hebben we voor de ANWB een hoop fietsen kunnen verplaatsen fietsen verplaatst en wij hebben bij de ANWB oude ICT- spullen opgehaald.
Een zomer lang computermateriaal verzamelen voor het nieuwe schooljaar
In de zomerperiode komen er extra aanvragen binnen, om de spullen wanneer de schoolperiode weer begint op tijd te kunnen leveren. We verzamelen continue computermateriaal. Zo doneerde Lidl tijdens de lockdown een groot aantal laptops die we bij Leergeld weg konden zetten. In deze corona-periode zijn er vijf keer zo veel aanvragen geweest. Doordat de vraag zo groot was in deze periode zijn de prijzen wel opgedreven. Lidl is een van de geweldige donaties die er zijn gedaan. Een significant ziekenhuis heeft 900 computers gedoneerd, ook Jumbo, Jan Linders, Vomar, Bart Smit, Hoogvliet, Interface en veel andere namen hebben materiaal gedoneerd, fantastisch.
Een blik op de toekomst
We brengen ons verhaal zelf naar buiten want organisaties zoeken ons niet uit zichzelf op. Geschikte BV’s worden vanuit ons benaderd en het is goed te zien dat steeds meer bedrijven zich aansluiten. We hopen dat op den duur ook de grotere spelers, die hun materiaal nu doorverkopen, aan ons denken. Deloitte heeft een project sociaal ondernemen. Hierbij worden een aantal sociaal ondernemers een jaar lang ondersteund d.m.v. begeleiding voor 1400 uur. Wij zijn een van de acht geselecteerden, we hopen hiermee onze onderneming verder uit te kunnen bouwen.
Oproep aan de partners van de Alliantie
Copiatek leeft van de toelevering van afgeschreven IT-spullen vanuit het bedrijfsleven. Zij zoeken win-win samenwerkingsverbanden. Ronald de Bakker: “De kinderen, vooral in arme gezinnen, hebben echt onze hulp nodig. Helpt u ook mee en maak gebruik van onze gratis ophaaldienst.”
Neem contact op of vul online het ophaalformulier in.