Blog Lilith: Hulp durven vragen: een vergeten les in financiële educatie

Blog Lilith: Hulp durven vragen: een vergeten les in financiële educatie

Onlangs vond de Week van het Geld plaats, een belangrijk initiatief waarbij financiële educatie voor kinderen en jongeren centraal staat. Wethouders, bankmedewerkers, schuldhulpverleners en ervaringsdeskundigen geven gastlessen over omgaan met geld. Dat is waardevol, want geld blijft een lastig onderwerp. In Nederland rust er nog altijd een taboe op praten over inkomen en geldzorgen, terwijl juist openheid hierover veel problemen kan voorkomen. Toch missen we in deze lessen een essentiële vaardigheid: het durven vragen om hulp.

Als ervaringsdeskundige op het gebied van armoede en sociale uitsluiting weet ik hoe moeilijk het is om toe te geven dat je het financieel niet redt. Schaamte en trots staan vaak in de weg. Veel mensen wachten te lang met hulp zoeken, waardoor kleine problemen uitgroeien tot schulden, huisuitzettingen of zelfs dakloosheid. Dit patroon begint al vroeg: kinderen leren wel rekenen met geld, maar niet hoe ze moeten aangeven dat ze iets niet begrijpen of ergens niet uitkomen. We reduceren het probleem tot dat ze ‘gewoon beter met geld moeten leren omgaan’, terwijl geldproblemen zelden alleen gaan over uitgaven en inkomsten. Er zit vaak een diepere laag achter: stress, gebrek aan kennis, schaamte of een onveilige thuissituatie.

Hulp durven vragen is minstens zo belangrijk als verstandig omgaan met geld. We zouden kinderen en jongeren al vanaf de basisschool moeten leren dat hulp zoeken geen teken van falen is, maar juist van kracht. Weten waar je terechtkunt, hoe je een gesprek aangaat en durven delen waar je tegenaan loopt, kan op latere leeftijd het verschil maken tussen tijdig een oplossing vinden of vastlopen in financiële problemen.

Wat zou het mooi zijn als de Week van het Geld niet alleen draaide om budgetteren en sparen, maar ook om het normaliseren van hulp vragen. Laat ervaringsdeskundigen niet alleen vertellen hoe ze hun schulden overwonnen hebben, maar ook hoe moeilijk het was om die eerste stap naar hulp te zetten. Geef jongeren niet alleen tools om hun inkomsten en uitgaven op een rij te zetten, maar leer ze ook hoe ze een hulpvraag kunnen formuleren. Pas dan krijgen we een generatie die niet alleen weet hoe geld werkt, maar ook hoe ze zichzelf kunnen redden als het misgaat.

Want financiële educatie is pas echt waardevol als het kinderen en jongeren niet alleen leert hoe ze hun geld beheren, maar ook hoe ze zich staande kunnen houden in een wereld waarin financiële tegenslagen op de loer liggen. En dat begint bij durven vragen om hulp.

Lilith groeide op in armoede en zet haar ervaringen in bij expertisecentrum Sterk uit Armoede. Ze maakt deel uit van het team van de Alliantie Kinderarmoede en schrijft in haar blog over wat haar bezighoudt. We bedanken alle alliantiepartners die zich inzetten tegen kinderarmoede. Voor een overzicht van al onze partners, bekijk onze partnerpagina.

HomeNieuwsBlog Lilith: Hulp durven vragen: een vergeten l...