Dit kunnen bedrijven doen tegen kinderarmoede

Dit kunnen bedrijven doen tegen kinderarmoede

In Nederland leven 400.000 kinderen in armoede en de Alliantie Kinderarmoede roept ondernemers op om er wat aan te doen. Komt dit ook nog op ons bordje terecht?, hoor ik werkgevers denken. Nee, het komt niet. Het ligt er al.

Schulden

Want tweederde van die kinderen hebben ouders die gewoon een betaalde baan hebben – maar ook schulden. Een werknemer met schulden kost een werkgever gemiddeld 13.000 euro aan loonbeslag en ziekteverzuim. Betrokkenheid van de werkgever is onvermijdelijk. 

Toeslagen

Meer loon, zoals vakbonden vaak roepen, is niet altijd de oplossing. Dan vervalt vaak het recht op toeslagen en komt er uiteindelijk minder geld binnen dan eerst. Daarbij is ieder verhaal anders. De één heeft vooral hulp nodig bij beter budgetteren. De ander heeft een acuut probleem omdat de auto stuk is en hij niet weet hoe hij nu op zijn werk moet komen. De praktische insteek is daarom de beste.

Hongerig naar school

Daarnaast zijn er al veel initiatieven van bedrijven die net een stapje verder gaan. Aldi levert overgebleven brood aan scholen zodat kinderen niet met honger in de klas zitten. Zwitsal levert via de consultatiebureaus verzorgingsproducten aan gezinnen onder de armoedegrens. De Rabobank geeft financieel advies aan jongeren.

Geen kinderarmoede meer

Deze bedrijven hebben zich aangesloten bij de Alliantie Kinderarmoede, opgericht in 2019 om te zorgen dat over tien jaar alle kinderen in Nederland zonder armoede opgroeien en zo min mogelijk lijden onder de armoede thuis. Ook VNO-NCW steunt de Alliantie Kinderarmoede.

Warm eten

De Alliantie roept meer bedrijven op om zich aan te sluiten. En waarom ook niet? Die bedrijfskantine staat toch leeg, ’s middags. Waarom zou je die niet openstellen zodat kinderen er hun huiswerk kunnen maken? En als ze er toch zitten, bied ze dan ook een warme maaltijd aan.Bedrijven tegen kinderarmoede

Simpele dingen die je als bedrijf kunt doen tegen kinderarmoede, waarbij we niet hoeven te wachten op nieuwe regelgeving of overleggen over de lonen. Ondernemers, doen jullie mee?

Alfred van Delft
beleidssecretaris sociale zaken

HomeNieuwsDit kunnen bedrijven doen tegen kinderarmoede