Geen ambitie op kinderarmoede?!
Kinderen en jongeren die opgroeien in armoede ervaren vaak stress en onzekerheid. Ze maken zich zorgen over de toekomst en voelen zich sociaal geïsoleerd. Soms is er geen geld voor een verjaardagskado, maar deze stress kan ook leiden tot schooluitval en gezondheidsproblemen. De Alliantie Kinderarmoede roept op tot investeren in armoedebestrijding en daarmee te investeren in een (financieel) gezonder Nederland!
Verkiezingsbelofte
Bestaanszekerheid was hét thema tijdens de verkiezingscampagnes. Kiezers gaven aan dit één van de belangrijkste thema’s te vinden. Bestaanszekerheid is bovendien verankerd in de Grondwet als zorgplicht van de overheid, net zoals in de Universele Verklaring van de Rechten van de Mens en het Verdrag inzake de Rechten van het Kind.
De Alliantie Kinderarmoede ziet in het regeerakkoord dat het kabinet maatregelen neemt om (kinder)armoede te bestrijden, zoals een verhoging van het kindgebonden budget en huurtoeslag. Deze stappen zijn welkom en nodig om te voorkomen dat kinderarmoede verder toeneemt.
Verzachten is niet genoeg
Echter, wij roepen het kabinet dringend op om verder te gaan dan het beperken van de armoedecijfers tot hun huidige niveau. Het doel moet zijn om kinderarmoede daadwerkelijk terug te dringen. Het verzachten van de gevolgen, hoe belangrijk ook, is niet genoeg. Er is een fundamentele verandering nodig die ervoor zorgt dat kinderen überhaupt niet in armoede opgroeien. Dit vraagt om een ambitieuzere, duurzame aanpak waarbij de focus ligt op het voorkomen van armoede en het aanpakken van de oorzaken.
Armoedebestrijding is niet alleen een kwestie van zorgplicht, maar ook een investering in de toekomst van onze samenleving. Kinderen die in armoede opgroeien, kunnen niet de boodschap krijgen dat zij buiten de huidige ambities vallen. Armoedebestrijding nu, is investeren in de economie en participatie van morgen.
Iedereen aan zet
Als Alliantie Kinderarmoede dragen wij met 350 publieke en private partners ons steentje bij. Door niet alleen de omstandigheden van opgroeien in armoede te verzachten met bijvoorbeeld babypakketten en schoolmaaltijden, maar ook gezinnen te versterken door bijvoorbeeld geldzorgen op consultatiebureaus bespreekbaar te maken. Toch is dit niet genoeg. Samen met het kabinet willen wij structurele veranderingen realiseren die kinderarmoede terugdringen. Wij bieden ons dan ook aan om hier gezamenlijk in op te trekken.
Wij roepen het kabinet op om verder te kijken dan symptoombestrijding. Alle kinderen verdienen een leven zonder armoede. Doe wat u beloofd heeft en toon 'Hoop, Lef en Trots'!