'Genoeg lekkers voor heel Nederland!'
Blog door Lilith Smidts-Lefever
Laten we het eens hebben over het feit dat we Sinterklaas gebruiken als een soort beoordelingssysteem voor kinderen op basis van hun gedrag. Dat is eigenlijk best wel kwalijk en kan behoorlijk vervelende effecten hebben op hoe kinderen over zichzelf denken. Laat me je vertellen over Milan en Lisa, twee kinderen met vergelijkbare verlanglijstjes, maar met een totaal verschillende Sinterklaaservaring.
Lisa krijgt superenthousiast een nieuwe racefiets, terwijl Milan het moet doen met een simpel kleurboek en wat lekkers. Maar hier wringt de schoen: Milan weet niet dat zijn ouders eigenlijk degenen zijn die de cadeaus regelen. Hij denkt dat Sinterklaas alles beoordeelt, en dat kan behoorlijk wat twijfels zaaien over zijn eigenwaarde.
Deze hele situatie laat zien waarom het hele beloningsaspect met Sinterklaas eigenlijk niet zo een goed idee is. Milan, zonder te weten dat zijn ouders het niet zo breed hebben, kan per ongeluk denken dat Lisa, omdat ze een 'groter' cadeau krijgt, braver is geweest in de ogen van Sinterklaas. Dat kan bij kinderen zoals Milan echt zorgen voor gevoelens van 'ben ik wel goed genoeg?'
Sinterklaasfeest voor iedereen
Daarom roep ik op om dat hele belonende en straffende aspect van Sinterklaas eens te heroverwegen. Laten we Sinterklaas weer terugbrengen naar waar het om hoort te gaan: plezier maken, genieten van het kind-zijn en het in het zonnetje zetten van de jongsten in onze samenleving. Communiceer anders met de kinderen en laat het aspect dat het te maken heeft met “hoe braaf je bent geweest” achterwege. Laten we Sinterklaas omvormen tot een feest waarin elk kind zich gewaardeerd voelt, ongeacht de grootte van z'n cadeautjes. Daarin is het feit dat de tekst “Zijn knecht staat te lachen, hij roept ons reeds toe: wie zoet is krijgt lekkers, wie stout is de roe” tegenwoordig vaak vervangen wordt met ” Kijk, Piet staat te lachen en roept naar de kant: Ik heb genoeg lekkers voor heel Nederland!” al een stap in de goede richting.
Lilith groeide op in armoede en zet haar ervaringen in bij expertisecentrum Sterk uit Armoede en welzijnsorganisatie DOCK in Utrecht. Ze maakt deel uit van het team van de Alliantie Kinderarmoede en schrijft in haar blog over wat haar bezighoudt. We bedanken alle alliantiepartners die zich inzetten om Sinterklaas voor iedereen een fijn ervaring te laten zijn. Voor een overzicht van al onze partners, bekijk onze partnerpagina.