Gezond voedsel ook bereikbaar voor kleine beurs

Gezond voedsel ook bereikbaar voor kleine beurs

Een aandachtspunt is dat de minima in Nederland vaak te weinig verse groente en fruit kunnen kopen. Door meer teeltvakken op de Tuinderij in te richten voor de productie van gezonde voeding wil sociale voedseltuin 'De Pluimerije' hier iets aan veranderen. In het buitengebied van Havelte zijn Jan-Jaap en Marjolein Bakker hiermee begonnen. Zij stellen groenten en fruit beschikbaar aan lokale initiatieven zoals de Voedselbank. Hierdoor wordt gezond en duurzaam voedsel ook bereikbaar voor mensen met een kleine beurs. 

Op de weilanden naast de woonboerderij lopen sinds kort geen koeien meer, maar wordt momenteel een meer gevarieerd landschap aangelegd met een kleine tuinderij, fruitgaarden en wat dieren zoals schapen, kippen en ganzen.

„We werken volgens de principes van de permacultuur. Dat wil zeggen dat we met de seizoenen meebewegen, samenwerken met de natuur én oog hebben voor onze medemens. We gebruiken alleen biologische zaden en compost in de tuinderij en we laten kunstmest en bestrijdingsmiddelen achterwege”, aldus Marjolein. Het stel heeft een permacultuur-ontwerp voor hun percelen laten maken en de verschillende onderdelen daarvan leggen ze nu stapsgewijs aan. Zo is er inmiddels een hoogstamboomgaard met oude fruitrassen aangeplant, liggen er teeltbedden waarop groenten en kruiden groeien en is er een bloemenakker ingezaaid.

Een tweede moestuin

Voor de sociale activiteiten wordt momenteel een stichting opgericht. „We hebben 1001 plannen”, zegt Marjolein. „De voedselpakketten van de voedselbank bevatten bijvoorbeeld te weinig verse producten. Door een tweede moestuin in te richten voor de productie van gezonde voeding voor de voedselbank willen we hier iets aan veranderen. Hierdoor wordt gezond en duurzaam voedsel ook bereikbaar voor mensen met een kleine beurs.”

De Pluimerije wil een groene plek in het landschap realiseren waarbij op laagdrempelige wijze verbinding van mensen onderling én met de herkomst van hun voedsel tot stand wordt gebracht, door met elkaar te tuinieren, te koken, te eten en informatie uit te wisselen. „We werken een aantal ochtenden per week met vrijwilligers samen op het land.” aldus Marjolein. „We doen van alles met elkaar. Natuurlijk de gebruikelijke tuinklussen maar zeker ook dat kopje koffie met een gezellig praatje. Samen buiten bezig zijn geeft ongelofelijk veel energie!” Voor de aanleg en bewerking van de groente- en bloementuin zijn nieuwe vrijwilligers van harte welkom. Het maakt daarvoor niet uit of je veel of weinig ervaring hebt met moestuinieren. Het gezellig samen bezig zijn is het belangrijkste.

Bron: Dagblad van het Noorden

HomeNieuwsGezond voedsel ook bereikbaar voor kleine beurs