'Kinderen hebben het recht om gehoord te worden, dus betrek hen bij beslissingen'
Blog door Kim Houben
Januari is voor mij een tijd van reflecteren en vooruitkijken. Dit jaar wordt de Alliantie Kinderarmoede leerplichtig. We bereiken de leeftijd van 5 jaar. Wat is er allemaal gebeurd de afgelopen jaren, wat hebben we geleerd en welke verantwoordelijkheden dragen we voor de toekomst?
Er zijn een hoop cijfers om trots op te zijn. Waar we in 2019 begonnen met 65 partners, inmiddels hebben 315 organisaties zich aangesloten bij onze ambitie om in 2030 geen kind meer de dupe te laten zijn van armoede. Meer dan 60 procent van onze partners zegt door de alliantie nu ook samen te werken met anderen buiten hun eigen sector. En meer dan de helft van onze partners heeft de bestrijding van kinderarmoede niet als kernactiviteit, maar doet daar nu wel aan. Dat betekent dat we niet alleen omstandigheden verzachten met elkaar, maar ook kunnen denken aan het versterken van de positie van kinderen in armoede. Want als we doen wat we deden, dan krijgen we wat we kregen.
Toch is er een cijfer dat me zorgen baart. Slechts 16 procent van onze partners blijkt kinderen en jongeren zelf te betrekken bij de beslissingen die ze nemen. Dat is niet veel en dat cijfer daalt zelfs ieder jaar. Terwijl de Alliantie Kinderarmoede uit fantastische partners die juist heel goed zijn in de stem van het kind laten horen. Partners zoals Positive Minds, Discussiëren kun je leren en De Kleine Ambassade.
We zijn nu leerplichtig. We gaan elkaar dus iedere schooldag zien. Laten we die ontmoetingen op en buiten school gebruiken om kinderen en jongeren te bevragen op wat zij nodig hebben. Niet alleen omdat dit onszelf helpt in het beter doen, maar ook omdat ieder kind het recht heeft om zich gehoord en gezien te voelen.
Kim Houben is procesmanager Bestaanszekerheid, Armoede en Schulden bij Divosa, een van de kernpartners van de Alliantie Kinderarmoede. Ze houdt zich bezig met het perspectief van kinderen en jongeren in verbinding met thema’s als gezondheid, kansengelijkheid en de rechten van de mens.