Partner uitgelicht: Stichting Babyspullen

Partner uitgelicht: Stichting Babyspullen

Het netwerk van de Alliantie Kinderarmoede telt inmiddels 342 partners. Welke partners zijn dit allemaal? We stellen ze graag aan je voor. Met om te beginnen: Stichting Babyspullen.

Jaarlijks worden in Nederland maar liefst 13.000 baby’s geboren in gezinnen die op of onder de armoedegrens leven. Dat zijn zo’n 35 baby’s per dag. De (aanstaande) ouders die in armoede leven willen de zwangerschap ook gezond en zonder stress doorkomen, genieten van het ouderschap en hun kindje liefde en aandacht geven. Maar door hun financiële situatie ervaren ze zorgen en stress, wat een nadelig effect kan hebben op de (hersen)ontwikkeling van het kindje en een goede hechting tussen ouders en kind in de weg kan staan. En dat terwijl die hechting in de eerste 1.000 dagen van een mensenleven cruciaal zijn voor een gezonde sociaal-emotionele ontwikkeling van een kind op de lange termijn. 

Recht op een eerlijke start
‘Stichting Babyspullen vindt dat alle kinderen recht hebben op een eerlijke start in het leven, ongeacht de financiële situatie waar ze in geboren worden’, vertelt Nicky Jansen van Stichting Babyspullen. 
‘We dragen hieraan bij door (aanstaande) ouders in een bestaansonzekere situatie te ontzorgen en hun kindje tussen 0 en 2 jaar in basisartikelen te voorzien door het schenken van babystartpakketten. Wij vinden het belangrijk dat aan deze kwetsbare doelgroep ondersteuning wordt geboden om de negatieve effecten van armoede te verminderen. Met onze pakketten nemen wij een stuk van de zorgen en stress weg van (aanstaande) ouders, zodat baby’s en jonge kinderen een eerlijkere start in het leven krijgen.’

Sinds de oprichting van Stichting Babyspullen in 2012 zijn ruim 42.000 babystartpakketten uitgegeven. De stichting maakt een totale impact van 6.5 miljoen euro en recyclet jaarlijks ruim 55.000 kilo aan babyspullen. ‘Op dit moment bereiken we ongeveer de helft van de baby's die in armoede geboren worden. Onze belangrijkste doelstelling is om te groeien, zodat we alle baby's die in Nederland in armoede geboren worden kunnen bereiken’, aldus Jansen. 

Help je mee?
Kom jij in aanraking met (aanstaande) ouders die het financieel moeilijk hebben? Vraag dan een babystartpakket aan bij Stichting Babyspullen. Ouders ontvangen dan twee pakketten vol met o.a. kleding, verzorgingsproducten en beddengoed voor de eerste twee jaar van het leven van hun kindje.

Werkt jouw gemeente nog niet met ons samen? Neem dan contact op met jouw gemeente om te helpen dit voor elkaar te krijgen. Bekijk op de website of jouw gemeente al samenwerkt met Stichting Babyspullen en download de instructie voor een samenwerking met gemeenten.
 

HomeNieuwsPartner uitgelicht: Stichting Babyspullen