Sociale situaties grootste uitdaging voor kinderen in armoede
Stichting Leergeld Den Haag heeft onderzoek gedaan naar de impact van financiële beperkingen op het dagelijks leven van kinderen en jongeren. ‘We wilden weten wat Leergeld Den Haag meer of beter kan doen volgens de kinderen. Daarvoor was het nodig om te achterhalen wanneer kinderen zich arm voelen’, vertelt Charlie Ortega, directeur Leergeld Den Haag.
Het onderzoek is deels uitgevoerd door jongeren zelf. Tien jongens en meisjes zijn speciaal getraind in het afnemen van interviews. Zij komen zelf uit een thuissituatie waar weinig geld is. Kinderen en jongeren ervaren vooral verschillen in sociale situaties, blijkt uit het onderzoek.
Invloed van armoede grootst in sociale situaties
De interviews bevestigen dat armoede vooral een rol speelt in sociale situaties. Het belemmert het kunnen meedoen met andere kinderen en jongeren, waardoor uitsluiting op de loer ligt. Het gaat met name om situaties op school en met vrienden. Zoals de juiste kleding en schoolspullen kunnen kopen en mee kunnen met uitjes en reisjes van school. Bij het meedoen met vrienden gaat het bij om bijvoorbeeld een verjaardagsfeestje kunnen geven of uitjes met vrienden. Zo gaven jongeren de volgende antwoorden op de vraag in welke situaties jongeren zij zich arm voelen:
- ‘Dat ik niet de spullen kon krijgen als normale kinderen.’
- ‘Als een vriend of vriendin vraagt of ik ergens met hen heen wil gaan wat geld kost, moest ik best vaak ‘nee’ zeggen, omdat er gewoon geen geld voor was.’
- ‘Als er bijvoorbeeld een kamp naar de Ardennen is. Dat is dan best duur. Ik wil mijn moeder niet de last geven om daarvoor te betalen.’
Grote verschillen
Er zijn grote verschillen in de mate waarin het opgroeien in armoede invloed heeft op kinderen. Dit hangt voor een groot deel samen met hoe de ouders omgaan met de situatie en of er een ondersteunend sociaal netwerk is. Daarnaast speelt mee in hoeverre er stabiliteit is thuis of dat er ook andere problemen spelen in het gezin, zoals een moeizame scheiding of ziekte.
Benieuwd naar de rest van het onderzoek en de aanbevelingen voor Stichting Leergeld? Download hieronder het volledige onderzoeksrapport ‘Opgroeien in Armoede: kinderen en jongeren aan het woord’.