ANWB Kinderfietsenplan: voor ieder kind een fiets
Sinds 2015 verzamelt onze partner de ANWB veilige fietsen in voor kinderen in armoede met het project Kinderfietsenplan. Voor het vijfde jaar op rij zorgt de ANWB ervoor dat kinderen waarvan de ouders zich geen fiets kunnen veroorloven toch rondrijden op een veilige fiets. Nu de scholen weer starten is het streven zo veel mogelijk kinderen van een fiets te voorzien. De ANWB vindt dat elk kind recht heeft op een fiets. We spraken met Inge Veliscek-van Dijk, projectmanager Kinderfietsenplan, over dit gave initiatief.
Hoe komt een fiets bij de kinderen terecht?
Zo’n 1 op de 9 kinderen heeft geen eigen fiets. Schrijnend, een fiets laat je vrij voelen en je gaat ermee op ontdekking, met een fiets hoor je erbij. De ANWB doet een oproep aan de leden, dat zijn er inmiddels 4,7 miljoen (!) dus er is een enorm bereik. De leden doneren fietsen en deze worden eerst opgeknapt in werkplaatsen waar mensen werken met een afstand tot de arbeidsmarkt. Maatschappelijke organisatie Stichting Leergeld weet welke kinderen er een fiets nodig hebben en zorgt er met o.a. Kindpakket voor dat de fiets bij de kinderen terecht komt.
Onderzoek
Uit recent onderzoek van de ANWB onder 1072 respondenten blijkt dat ongeveer een derde van de Nederlandse huishoudens wel een ongebruikte fiets heeft staan. Zet dit gegeven naast het cijfer dat 1 op de 9 kinderen geen fiets heeft….er is dus nog veel te doen. Maar liefst 2,5 miljoen Nederlandse huishoudens hebben gezamenlijk 3,8 miljoen fietsen over. Uit het onderzoek blijkt dat huishoudens een fiets over hebben omdat de fiets niet meer aan de eisen voldoet (28%) of omdat dat zij een nieuwe fiets hebben gekocht (22%), veelal een elektrische fiets. 37 procent van de respondenten geeft aan dat zij de fiets niet meer gebruiken omdat het een reservefiets is of door de aanschaf van een auto, scooter of door verandering in woon-werkverkeer. Gelukkig is er wel de bereidheid om het verschil te maken voor anderen: een kwart van de ondervraagden geeft zijn of haar fiets weg aan kennissen of familie.
Ontwikkeling Kinderfietsenplan
Sinds september 2015 worden fietsen ingezameld. Eerst was de verzamelplaats nog bij het hoofdkantoor van de ANWB in Den Haag. Gezien de fietsen door het hele land worden verspreid komen er, om efficiënter te werk te gaan, steeds meer fietsinzamelpunten waar de fiets naar toe kan worden gebracht. Inmiddels zijn dat er 30. In gemeente Woerden, waarbij de gemeente, monteurs, vrijwilligers en kinderen nauw betrokken zijn bij werkplaats De Terugwinning, werkt het Kinderfietsenplan door goede samenwerking van de betrokkenen; “zoals we dat voor meer steden hopen uit te rollen”, geeft Inge aan.
Aanpak
Als projectmanager Kinderfietsenplan kijkt Inge samen met regiomanagers hoe de driehoek samenwerking tussen ANWB, gemeente en maatschappelijke organisatie zo goed mogelijk kan worden ingevuld. Er is een behoefte aan fietsen, en ook aan werknemers die de fietsen opknappen zodat ze veilig te gebruiken zijn. Mensen krijgen een tweede kans door opgeleid te worden tot fietsenmaker, waar een groot tekort aan is. Zo is de cirkel rond. Daarnaast zijn er veel verschillende instanties en mensen betrokken.
Tour de Force
Tour de Force, waar ANWB een partner van is, is het samenwerkingsverband van overheden, marktpartijen, maatschappelijke organisaties, kennisinstituten en platforms die zich inzetten voor ‘de fiets’ in Nederland. Als netwerkorganisatie is Tour de Force aanjager, motivator en inspirator voor de reguliere fietsgerichte activiteiten die elk van de partners onder hun eigen verantwoordelijkheid uitvoert. Vanuit Tour de Force hebben gemeenten Zwolle, Rotterdam, Amsterdam, Den Haag en Tilburg al toegezegd het Kinderfietsenplan te omarmen. Inge: “Gezamenlijk kijk ik hoe dit met de gemeenten kan worden neergezet. We hopen natuurlijk dat veel meer gemeenten zich aansluiten.”
Oproep aan de partners
Zou je als gemeente of andere partner willen weten hoe je bijdraagt aan het Kinderfietsenplan? Neem dan contact op met Inge Veliscek via kinderfietsenplan@anwb.nl.