Van helpdesk tot voedselbank

Initiatieven Gemeente Groningen tijdens corona

Initiatieven Gemeente Groningen tijdens corona

Vanuit Groningen een overzicht van de initiatieven die in tijden van corona zijn ontstaan om kinderen uit kwetsbare gezinnen op verschillende manieren te ondersteunen.

Helpdesk050 – ICT-hulp bij thuisonderwijs Gezinnen kunnen ICT-hulp krijgen bij thuisonderwijs voor hun kinderen. Studenten van Noorderpoort bemensen de nieuwe Helpdesk050, speciaal opgezet vanwege de coronacrisis. Studenten van de ICT-opleidingen ICT-beheer niveau 4 en Medewerker Beheer ICT niveau 3 hebben het initiatief genomen om gezinnen te helpen met ICT-problemen en zij bemensen de helpdesk. Naast de telefonische helpdesk is er ook een website met tekst en uitleg, www.helpdesk050.nl.

Door deze crisis zijn gezinnen genoodzaakt om thuisonderwijs te organiseren. Sommige gezinnen, ouders en kinderen ervaren problemen met het gebruik van de laptop of Ipad en kunnen daardoor niet goed de kinderen begeleiden in het thuisonderwijs. De hulplijn is er om deze gezinnen te ondersteunen. Het Groningse bedrijf Voys, leverancier van telefonie over internet, heeft de telefoonlijn gratis beschikbaar gesteld.

Carine Bloemhoff, wethouder Onderwijs, is enthousiast: ‘Wat vind ik dit een prachtig initiatief. Computerhulp voor gezinnen die er net even niet uitkomen. De studenten doen ervaring op en verdienen er studiepunten mee. En de gezinnen kunnen weer verder met thuisonderwijs voor de kinderen. We weten niet hoe lang thuisonderwijs nog nodig is, maar ik weet wel dat we hiermee zo veel mogelijk kinderen helpen goed onderwijs te volgen vanuit huis.’

Helpdesk050 is geopend van maandag tot en met vrijdag van 9:00 - 12:00 uur en van 13:00 - 16:00 uur. Bellen kan naar 050 - 2110 423, mailen naar info@helpdesk050.nl. Mensen die een Stadjerspas hebben kunnen gratis bellen met de Bueno-app.

De Helpdesk050 is een initiatief van Omarm Groningen en Noorderpoort. Omarm Groningen koppelt initiatieven van ondernemers en organisaties aan de behoeften van mensen die leven in armoede. Omarm Groningen wil armoede bestrijden door samen te werken en te verbinden.

Actie THUIS SPELEN: spellen, puzzels en knutselspullen

Kledingbank De Zeecontainer vraagt met de nieuwe actie THUIS SPELEN aan Groningers om spellen, puzzels en knutselspullen in te brengen. De spullen worden thuisbezorgd bij mensen met een minimaal inkomen in de gemeente Groningen.

Het inzamelpunt is bij De Zeecontainer. Vrijwilligers en studenten gaan de materialen bezorgen. Andere partijen werken mee aan de logistiek, de marketing en het vinden van mensen die graag spullen willen hebben. De actie krijgt ondersteuning van Omarm Groningen, jongerennetwerk Stadshelden Groningen, studenten van het Alfacollege en Hanzehogeschool, de Stadjerspas en brugfunctionarissen. Geld doneren aan THUIS SPELEN kan ook.

De oproep is een initiatief van Natascha Snoek van De Zeecontainer. Snoek: ‘In deze bijzondere tijd waarin iedereen zo veel mogelijk thuis moet blijven, is het belangrijk om leuke dingen te doen. Vooral voor de kinderen, natuurlijk. En ik merk dat mensen met een kleine beurs ook willen puzzelen, spelletjes doen of knutselen met de kinderen. Daarom is ons idee om spellen, puzzels en knutselspullen in te zamelen. Het zou geweldig zijn als we heel veel ophalen en kunnen bezorgen. Zo kan iedereen lekker thuis spelen.’

Kledingbank De Zeecontainer is een stichting die kleding inzamelt en deze kosteloos beschikbaar stelt aan mensen met een minimaal inkomen in de gemeente Groningen. Daarnaast kunnen mensen die zich hebben aangemeld ook schoenen, speelgoed en kleine huishoudelijke spullen krijgen. Bij kledingbank De Zeecontainer kunnen mensen per bezoek meenemen wat ze nodig hebben.

Omarm Groningen koppelt initiatieven van ondernemers en organisaties aan de behoeften van mensen die leven in armoede. De samenwerking wil armoede bestrijden door samen te werken en te verbinden.

Restaurant ’t Feithhuis kookt voor Voedselbank Stad Groningen

De maaltijdactie van ’t Feithhuis voor de Voedselbank Groningen is een groot succes. Dat laat Ulfert Molenhuis op 19 maart weten. “De productie van maaltijden voor de Voedselbank is afgelopen dinsdag van start gegaan”, vertelt Molenhuis. “Zes dagen in de week worden er dagelijks zo’n zevenhonderd maaltijden gemaakt met een verschillende inhoud.”

Het aanbieden van de maaltijden gaat acht weken duren. Alleen de ingrediënten die nodig zijn moeten bekostigd worden en worden geleverd door ondernemers die anders het hoofd niet boven water zouden kunnen houden vanwege de corona crisis. “Voor deze acht weken is tachtigduizend euro nodig om de ingrediënten te betalen. Het is geweldig om te kunnen vertellen dat in vier dagen tijd het benodigde bedrag op tafel is gelegd. De gemeente Groningen en de provincie Groningen namen het voortouw met ieder tienduizend euro. Daarna volgden nog meer ondernemers en stichtingen die het project gefinancierd hebben. Echt super!”

Korting op groente/fruitpakket voor houders Stadjerspas

Inwoners van de gemeente Groningen met een Stadjerspas krijgen 50% korting op een groente/fruitpakket. Er is keuze uit een groot pakket voor 10 euro en een klein pakket voor 5 euro. Mensen met een Stadjerspas betalen de helft. De gemeente betaalt de korting. Er kunnen maximaal 200 pakketten per week afgenomen worden. Leverancier is een producent uit het Noorden, Goudgewas uit Roodeschool. De gemeente neemt dit initiatief vanwege de corona-crisis. In de eerste week zijn er 150 pakketten afgenomen.

In het grote groente/fruitpakket zitten 15 producten, in het kleine pakket 8 producten. Momenteel zijn er 16.000 huishoudens met een Stadjerspas. Met kinderen erbij, gaat het om 22.000 mensen.
Inwoners van de gemeente Groningen met een laag inkomen krijgen met de Stadjerspas korting op leuke activiteiten en producten. Veel activiteiten gaan niet door vanwege de corona-maatregelen. De gemeente vindt het belangrijk om mensen met weinig geld korting te geven op groenten en fruit.

Tasje vol leuke ‘droomdingen' om te doen

Eind maart ontvingen kinderen tussen de 6 en 12 jaar in ‘Mooie Wijken’ - De Hoogte en Indische Buurt - een tasje aan de deurklink van hun huis. In dat tasje zitten leuke ‘droomdingen' om te doen. Het projectteam ’Kinderdromen’ probeert daarmee de kinderen, die allemaal thuis zijn door het Coronavirus, op een actieve manier mee te laten dromen en denken over de vernieuwing van hun wijk. Kinderen laten dromen over hun wijk maar ook over zichzelf. Het projectteam hoopt zo het thuis moeten blijven voor de kinderen een beetje leuker te maken.

Kinderdroomproducten

Met de spullen in het tasje wil het team de dromen van kinderen vangen en samen met hen realiseren. Het tasje zal dan ook gevuld zijn met allerlei ‘kinderdroomproducten’ zoals dromenkaarten, zaadjes die ze zelf kunnen planten, knutselmateriaal voor binnen- en buiten, een dromenkleurplaat en een dromenkubus die ze zelf in elkaar kunnen zetten met allerlei droomvragen. De kinderen kunnen alles wat ze hebben gemaakt en de ideeën die ze hebben, delen op de Facebookpagina en Instagram van Mooie Wijken en posten in speciale Kinderdromenbrievenbussen. Zodra het weer kan – of waar het wel nu al mogelijk is – gaan de mensen aan de slag met de kinderen en hun dromen.

Mooie Wijken

De tasjes zijn een initiatief van het project ‘Kinderdromen’, een van de projecten van de Wijkvernieuwing in De Hoogte en Indische Buurt; Mooie Wijken. Wethouder Wijkvernieuwing Roeland van der Schaaf: ‘Belangrijk in de Wijkvernieuwing in Mooie Wijken is dat veel initiatieven voor en door kinderen zijn. Ik heb dat zelf kunnen ervaren toen ik afgelopen 13 maart een uitgebreid bezoek heb gebracht aan De Hoogte en Indische Buurt. Kinderen vertelden mij hun dromen voor de wijk. En aan de hand van hen kunnen alle bewoners mee dromen over een mooie leefbare wijk en een goede toekomst voor zichzelf, en deze dromen helpen verwezenlijken.’ Het project Kinderdromen richt zich op het vergroten van het perspectief van kinderen; daar waar het gaat over het verbeteren van hun wijk maar ook het bouwen aan hun eigen toekomst. Kinderen leren over mogelijkheden, over het heft in eigen hand nemen en hun weg in de wereld vinden. Kinderdromen is een initiatief van Het Pand, Floreshuis, UptoUs, Vrijdag en de gemeente Groningen. Wijkvernieuwing is de Groningse aanpak voor vitale en leefbare wijken en dorpen. De inbreng en betrokkenheid van bewoners staan voorop. De gemeente en de vijf woningcorporaties werken hierbij samen met bewoners, het WIJ-team, scholen en andere partijen in de wijk en in het dorp. Samen zorgen zij ervoor dat iedereen tot zijn recht komt en op een gelijkwaardige manier kan deelnemen aan de samenleving.

Voor vragen hierover neem je contact op met Miekel van der Zande via 06 – 515 957 86 of miekel.van.der.zande@groningen.nl.

HomePartnerverhalenInitiatieven Gemeente Groningen tijdens corona