Kenniskring

Kenniskring 19: Stress-sensitief werken

Kenniskring 19: Stress-sensitief werken

Hoe kun je als professional omgaan met kinderen en ouders die opgroeien en opvoeden in armoede? waarom gedragen mensen zich soms zoals ze doen? En hoe ga je op een gelijkwaardige manier in gesprek? Tijdens de kenniskring van 26 april gaf Gerda Heilijger (Budgetvaardig) op die vragen antwoord. Lilith Smidts-Lefever (ervaringsdeskundige en sociaal werker) vertelde wat stress sensitief werken haar heeft geleerd en gebracht.

In het eerste deel van de presentatie vertelt Gerda over de gevolgen die te lang en te veel (geld)stress kunnen hebben. Een belangrijk gevolg van stress is bijvoorbeeld het verminderd werken van allerlei executieve functies: zaken als verleidingen weerstaan, emoties beheersen, maar ook plannen en organiseren worden dan een stuk ingewikkelder. 

Stress-sensitief werken en in gesprek gaan
Welke acties kun je ondernemen en waar kan je aan denken wanneer je werkt met kinderen of ouders die leven met geldzorgen? Oftewel: hoe werk je stress-sensitief? Na enkele voorbeelden gaat Gerda dieper in op de manier waarop je het gesprek over geldzorgen aangaat via het ABC van effectief klantcontact. De boodschap: zorg ervoor dat mensen autonomie, betrokkenheid en competentie ervaren in het contact. Aan de hand van een treffende casus legt Gerda uit hoe je dit ABC kunt toepassen.

Naar de praktijk
Gerda sluit af met enkele ijsbrekers: voorbeelden van vragen die je kunt stellen om het gesprek te starten. Daarna vertelt Lilith over haar ervaringen. Niet alleen vanuit haar perspectief als ervaringsdeskundige (wat had deze omgang voor haar kunnen betekenen?) maar ook over haar ervaringen met de cursus. 

Nieuwsgierig naar de voorbeelden en de ervaringen? Kijk dan hieronder de bijeenkomst terug of download de presentatie

HomeKennisbankKenniskring 19: Stress-sensitief werken