Kenniskring

Kenniskring 9: praktijkvoorbeelden Financieel Fitte Werknemers

Kenniskring 9: praktijkvoorbeelden Financieel Fitte Werknemers

Ruim 60 procent van de werkgevers heeft medewerkers met geldzorgen. Wat kun je doen in het signaleren van geldzorgen bij je medewerkers? En hoe kun je medewerkers vervolgens ondersteunen? Die vragen stonden centraal tijdens de Kenniskring Kinderarmoede op 1 juni. Clairette van der Lans van Wijzer in Geldzaken nam ons mee in het project Financieel Fitte Werknemers en deelde een aantal praktijkvoorbeelden.

Ongeveer 40 procent van de kinderen in armoede heeft werkende ouders. Werkgevers kunnen een signalerende en ondersteunende rol spelen wanneer medewerkers te maken krijgen met geldproblemen. De gesprekshandleiding en signaalkaart bij geldproblemen van Nibud komen hierbij goed van pas. 

Voorbeelden uit de praktijk
Er zijn verschillende manieren om je werknemers te ondersteunen. Zo heeft de Hogeschool Rotterdam ervaring met het inzetten van budgetcoaches voor haar werknemers. Onderzoeksorganisatie TNO heeft een Sociaal Personeelsfonds waarmee zij renteloze leningen, schenkingen of budgetcoaching kunnen verstrekken.

Maar er zijn nog meer goede voorbeelden van bestaande initiatieven waar je als werkgever gebruik van kunt maken:

  • Op de website van Financieel Fitte Werknemers vind je informatie en hulp die werkgevers kan ondersteunen. 
  • De Hogeschool Utrecht en het Kenniscentrum Inclusieve en Sociale Werkgelegenheid maakten een e-learning over schuldenproblematiek.
  • Nibud heeft een helpdesk voor werkgevers.
  • Sam& voor alle kinderen schreef een brief met informatie en tips voor werkgevers.
  • Sociaal Werk Nederland en de Rabobank zijn initiatiefnemers van het project Moedige Dialoog.

Kenniskring terugkijken
In de video hieronder kun je de live opname van de Kenniskring terugkijken. Of download de presentatie van Clairette van der Lans. 

HomeKennisbankKenniskring 9: praktijkvoorbeelden Financieel F...