Kenniskring 20: Jongeren en geldzorgen
Jongeren krijgen te maken met ingrijpende veranderingen in hun leven en wanneer ze achttien worden, krijgen ze er een hoop verantwoordelijkheden bij. Geldzorgen en schulden hebben veel impact op het leven van jongeren. De kenniskring van 25 mei stond daarom volledig in het teken van ‘Jongeren en geldzorgen’. Larissa Jongenelen (Gemeente Utrecht) en Loïs Schenk (Hogeschool Rotterdam) deelden verschillende initiatieven. Wat kunnen we doen om hen te ondersteunen en een goede start te geven in hun volwassen leven?
Gemeente Utrecht helpt jongeren in de bijstand
Larissa Jongenelen, werkzaam bij gemeente Utrecht, vertelt over het afschaffen van de zoektermijn voor jongeren tot 27 jaar. ‘Veel jongeren verdwenen door de zoektermijn uit beeld of begonnen niet eens aan het aanvragen van bijstand. En dat terwijl juist deze groep jongeren vaak heel kwetsbaar is omdat er sprake is van verschillende soorten problematiek op allerlei leefdomeinen. Na meer dan een jaar is de huidige aanpak geëvalueerd. Wat blijkt? De afschaffing van de zoektermijn blijkt geen aanzuigende werking te hebben’, vertelt Larissa. Ook zijn de ervaringen van jongeren en de uitvoerende teams positiefs: het levert minder stress op, werkt drempelverlagend voor degenen die bijstand nodig hebben en het proces is helderder.
Wil je meer weten over de aanpak van de gemeente, de uitvoering en de evaluatie? Download de presentatie en evaluatie.
Handreiking ‘Omgaan met geldzorgen van mbo-studenten’
In het tweede deel van de Kenniskring zoomde Loïs Schenk in op de nieuwe handreiking ‘Omgaan met geldzorgen van mbo-studenten’. Zij schreef de vierde handreiking in de reeks samen met Mariëtte Lusse. Daarin verzamelden ze tips en good practices voor professionals die werkzaam zijn in het mbo. ‘Mbo-studenten zijn een nieuwe, maar heel belangrijke doelgroep’, licht Loïs toe. ‘Zo hebben mbo’s een groot voedingsgebied, waardoor je snel te maken hebt met verschillende gemeenten, en bevinden zich op het mbo zowel minderjarigen als jongeren van 18 jaar en ouder. Daarbij is de overgang naar volwassenheid een belangrijke periode en vinden veel jongeren het stap naar financiële zelfstandigheid lastig. Dat alles maakt het des te belangrijker dat geldzorgen in het mbo herkend worden’, aldus Loïs.
In de handreiking wordt wederom gewerkt met de SOS-systematiek:
• Signaleren: hoe zorg je dat iedere student met geldzorgen gezien wordt?
• Ondersteunen: hoe ondersteun je deze studenten vervolgens?
• Stimuleren: hoe zorg je er als school meer preventief voor dat er geen geldzorgen ontstaan?
In de terugblik op de kenniskring licht Loïs verschillende aspecten toe. Lees meer in de handreiking en presentatie.